Privacy Policy


NOTICE UNDER THE PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010 NOTIS DI BAWAH AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI 2010


The Personal Data Protection Act 2010 (hereinafter referred to as the “PDPA”), which regulates the processing of personal data in commercial transactions, applies to DIY Tour & Travel Sdn Bhd (herein after referred to as “DIYTT”, “our”, “us” or “we”) as a data user. For the purposes of this written notice, the terms “personal data” and “processing” shall have the same meaning prescribed in the PDPA.
Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (selepas ini disebut sebagai “PDPA”), yang mengawal selia pemprosesan data peribadi untuk tujuan transaksi komersial, adalah dikenakan terhadap DIY Tour & Travel Sdn Bhd (selepas ini disebut sebagai “DIYTT”, “kami” atau “kita”) sebagai pengguna data. Untuk tujuan Notis ini, terma-terma “data peribadi” dan “pemprosesan” akan mempunyai maksud seperti yang ditakrifkan di dalam PDPA.

1. This written notice (“Notice”) is issued by us and serves to inform you that your personal data is being processed by or on behalf of DIYTT. Notis bertulis ini (“Notis”) bertujuan untuk memaklumkan kepada anda bahawa data peribadi anda sedang diproses oleh atau bagi pihak DIYTT.

2. The personal data processed by us may include your name, national registration identity card no. (NRIC no.), contact number, address, occupation, marital status, email address, bank account details, and any other details that you have provided or may provide us with in the documents as prescribed in paragraph 4 of this Notice or otherwise as well as all other details relating thereto. Data peribadi yang diproses oleh kami termasuk nama, nombor kad pengenalan, nombor telefon, alamat, pekerjaan, alamat e-mel, butiran akaun bank dan sebarang butiran-butiran lain anda, yang diberikan oleh anda dalam dokumen-dokumen yang dinyatakan dalam perenggan 4 Notis ini atau sebaliknya termasuklah sebarang butiran-butiran lain yang berkaitan denganya.

3. We are processing your personal data, including any additional information you may subsequently provide, for the following purposes (“Purposes”): Kami sedang memproses data peribadi anda, termasuk apa-apa maklumat tambahan yang mungkin anda akan memberikan kemudian, bagi tujuan yang berikut ("Tujuan-tujuan"):

a) assessing and processing your application in relation to your travel related bookings including, but not limited to, air tickets, hotels, car hires, rails, ferries, travel insurances, visa applications, ground arrangements and other value-added products; menilai dan memproses permohonan anda berhubung dengan tempahan perjalanan anda yang berkaitan termasuk, tetapi tidak terhad kepada, tiket penerbangan, hotel, menyewaan kereta, rel, feri, insuran perjalanan, permohonan visa, perancangan darat, dan lain-lain produk nilai tambah;

b) managing and administering our records in relation to your travel related bookings including, but not limited to, air tickets, hotels, car hires, rails, ferries, travel insurances, visa applications, ground arrangements and other value-added products; mengurus dan mentadbir rekod-rekod kami berhubung dengan tempahan perjalanan anda yang berkaitan termasuk, tetapi tidak terhad kepada, tiket penerbangan, hotel, menyewaan kereta, rel, feri, insuran perjalanan, permohonan visa, perancangan darat, dan lain-lain produk nilai tambah;

c) performing your contract; melaksanakan kontrak anda;

d) assisting you in relation to any insurance application; membantu anda berhubung dengan apa-apa permohonan insuran;

e) facilitating or enabling any checks that we conduct or by any third party on you from time to time; memudahkan atau membolehkan sebarang pemeriksaan yang dijalankan oleh kami atau oleh mana-mana pihak ketiga kepada anda dari semasa ke semasa;

f) complying with the applicable laws; mematuhi undang-undang;

g) assisting any government agencies or bureaus or bodies including for the purposes of police or regulatory investigations; membantu mana-mana agensi kerajaan atau biro-biro atau badan-badan termasuk bagi tujuan penyiasatan polis atau pengawalseliaan;

h) contacting you or your tour group members; menghubungi anda atau ahli kumpulan pelancongan anda;

i) facilitating your compliance with any laws or regulations applicable to you; memudahkan pematuhan anda dengan mana-mana undang-undang atau peraturanperaturan yang berkaitan dengan anda;

j) responding to your enquiries; menjawab pertanyaan anda;

k) providing services to you and providing you information relating to our products and services, including promotional and direct marketing material. If you do not wish to receive any promotional or direct marketing material please notify us via our contact details below; menyediakan perkhidmatan kepada anda dan memberikan anda maklumat yang berkaitan dengan produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan kami, termasuk bahan pemasaran promosi dan langsung. Jika anda tidak ingin menerima apa-apa bahan pemasaran promosi atau langsung, sila memaklumkan pihak kami melalui butiran kenalan kami di bawah;

l) conducting our internal activities, internal market surveys and trend analysis; or such other purposes as may be related to the foregoing. menjalankan aktiviti-aktiviti dalaman kami, meninjau pasaran dalaman dan analisis trend, atau apa-apa tujuan-tujuan lain sebagaimana yang berkaitan kepada perkara di atas.

4. Your personal data is and will be collected from you and/or from the information you have provided in your emails, all application/registration forms, any other information that you may provide us from time to time, and third parties such as doctors, banks, insurance companies, etc. Data peribadi anda akan diambil dari anda dan / atau daripada maklumat yang telah disediakan dalam e-mel anda, semua borang-borang permohonan / pendaftaran, apa-apa maklumat lain yang anda mungkin berikan kepada kami dari semasa ke semasa, dan pihak ketiga seperti doktor, bankbank , syarikat-syarikat insuran dan lain-lain.

5. You may access and request for correction of your personal data and to contact us with any enquiries or complaints in respect of your personal data as follows: Anda boleh mengakses dan memohon pembetulan maklumat peribadi anda serta menghubungi kami jika ada sebarang pertanyaan atau aduan berkenaan dengan data peribadi anda seperti berikut: Designation of the contact person: Customer Service (Jawatan Individu Yang Perlu Dihubungi): (Khidmat Pelanggan) Phone number (No. Telefon): 603-80119800 Fax number (No. Faksimili): 603-80118800 E-mail address (Alamat e-mel): hello@smctravel.com

In accordance with the PDPA: Selaras dengan PDPA:

(a) We may charge a prescribed fee for processing your request for access or correction; and Kami mungkin mengenakan bayaran yang ditetapkan untuk memproses permintaan anda untuk akses atau pembetulan; dan

(b) We may refuse to comply with your request for access or correction to your personal data and if we refuse to comply with such request, we will inform you of our refusal and reason for our refusal. Kami boleh enggan mematuhi permintaan anda untuk akses atau pembetulan data peribadi anda dan jika kami enggan mematuhi permintaan tersebut, kami akan memaklumkan kepada anda tentang keengganan dan sebab keengganan kami.

6. Your personal data may be disclosed to parties such as but not limited to, banks, auditors, governmental departments and/or agencies, regulatory and/or statutory bodies, and any such third party that you have requested or authorized us for any of the above Purposes or any other purpose for which your personal data was to be disclosed at the time of its collection or any other purpose directly related to any of the above Purposes. Data peribadi anda mungkin dizahirkan kepada pihak seperti tetapi tidak terhad kepada, bank- bank, juruaudit, jabatan-jabatan kerajaan dan / atau agensi-agensi, badan-badan kawal selia dan manamana pihak ketiga seperti yang anda telah meminta atau memberi kebenaran kepada kami untuk apaapa Tujuan-tujuan di atas atau apa-apa tujuan lain yang dimana data peribadi anda adalah untuk dizahirkan pada masa kutipan atau apa-apa tujuan lain yang berkaitan secara langsung kepada mana-mana Tujuan-tujuan yang dinyatakan di atas.

7. If you fail to supply to us the above personal data, we may not be able to process your personal data for any of the above Purposes. If you would like us to discontinue processing your personal data kindly contact us within 14 days from the date of this Notice. Jika anda gagal untuk memberikan kepada kami data peribadi di atas, kami mungkin tidak boleh memproses data peribadi anda untuk apa-apa Tujuan-tujuan di atas. Jika anda ingin kami tidak meneruskan pemprosesan data peribadi anda sila hubungi kami dalam tempoh 14 hari dari tarikh Notis ini.

8. Your personal data may be transferred to a place outside Malaysia. Data peribadi anda mungkin dipindahkan ke lokasi-lokasi di luar Malaysia.

9. You are responsible for ensuring that the personal data you provide us is accurate, complete and not misleading and that such personal data is kept up to date. Anda bertanggungjawab untuk memastikan bahawa data peribadi yang anda berikan kami adalah tepat, lengkap dan tidak mengelirukan dan terkini.

10. We may request your assistance to procure the consent of third parties whose personal data is provided by you to us and you agree to use your best endeavors to do so. Kami akan meminta bantuan anda untuk mendapatkan persetujuan pihak ketiga data peribadi yang diberikan oleh anda kepada kami dan anda bersetuju untuk menggunakan usaha terbaik untuk berbuat demikian.